بیش از ۹۰ درصد نیاز فرد در آشپزی به روغن بستگی دارد، در واقع روغن‌های خوراکی پایه و اساس مهمی در آشپزی و طبخ غذا به شمار می‌روند. اما بسیاری از افراد در خرید روغن بسیار ناشیانه رفتار می‌کنند، شناخت روغن‌ها می‌تواند در انتخاب نوع روغن کمک بسیاری به شما کند. در این مقاله قصد داریم تا شما را بیشتر با روغن‌های ارگانیک آشنا کنیم. اگر می‌خواهید با این دسته از روغن‌ها بیشتر آشنا شوید تا انتهای این مقاله ما را همراهی کنید. از طرفی بعد از خواند مقاله می‌توانید برای خرید روغن خوراکی با خیالی آسوده اقدام کنید.

انواع روغن

امروزه بدون روغن نمی‌توان آشپزی کرد، استفاده از روغن به یک جز جدانشدنی در پخت غذا تبدیل شده است. اما این روغن‌ها هم انواع و اقسام مختلفی دارند که در ادامه با آن‌ها بیشتر آشنا خواهید شد:

  • روغن گیاهی

این روغن‌ها دارای خواص درمانی و خوراکی بالایی هستند، از دانه‌های مقوی چون بادام، کنجد، بادام زمینی و… تهیه می‌شوند. این روغن‌ها با وجود از محصولات ارگانیک تهیه نمی‌شوند اما بسیار سالم و طبیعی هستند.
هرکدام از روغن‌های گیاهی با توجه به خواصی که دارند نوع مصرفشان بسیار متفاوت است. بعضی از آن‌ها به واسطه عدم تحمل حرارت و گرما، تنها برای مصارف درمانی استفاده می‌شوند. برخی از آن‌ها درجه حرارت بالایی دارند همانند روغن کنجد و می‌توان در طبخ غذا از آن استفاده کرد.

  • روغن ارگانیک

به دلیل کیفیت بالایی که این روغن‌ها دارند، امروزه بسیاری از افراد ترجیح می‌دهند به منظور جلوگیری از بیماری و بهبود سلامتی از روغن‌های ارگانیک استفاده کنند. این روغن‌ها با وجود قیمت بالایی که دارند به عنوان سالم‌ترین روغن‌ها شناخته شده‌اند. معمولا برای تهیه آن‌ها از گیاهانی چون سبوس برنج، کلزا، بذر کتان، سویا و…استفاده می‌کنند. تنها تفاوت این دسته از روغن‌ها با روغن‌های گیاهی بر سر منابعی است که از آن استفاده می‌شود، برای تهیه روغن ارگانیک از منابع گیاهی و کاملا ارگانیک استفاده می‌کنند.
معمولا در رشد و پرورش گیاهان ارگانیک از کودهای شیمیایی، آفت‌کش‌های شیمیایی استفاده نمی‌کنند.

  • روغن سرخ کردنی

این دسته از روغن‌ها تنها برای سرخ کردن غذا استفاده می‌شوند. می‌توانند از هر دسته روغنی(ارگانیک، گیاهی، معمولی) باشند، اما باید درجه حرارت بالایی داشته باشند. زمانی که نقطه دود بالایی داشته باشد و درجه حرارت آن هم بالا باشد به راحتی می‌توان در سرخ کردن هر نوع ماده غذایی از آن استفاده کرد.

  • روغن مخصوص سالاد

این دسته از روغن‌ها به هیچ عنوان برای طبخ غذا مناسب نیستند، تنها از روغن‌هایی می‌توان برای سالاد و تهیه سس سالاد استفاده کرد که کاربرد آن‌ها برای غذاهای سرد باشد. معمولا روغن‌های گیاهی و ارگانیک می‌توانند یکی از بهترین روغن‌ها برای تهیه سالاد باشند.

 

گران‌ترین روغن جهان را بشناسید

 

نحوه روغن‌گیری روغن ارگانیک

روغن‌گیری از دانه‌های گیاهی به دو دسته کاملا مجزا تبدیل می‌شود:

  • روغن‌گیری سنتی

    در گذشته و زمان‌های قدیم هیچ دستگاهی وجود نداشته تا از آن برای روغن‌گیری استفاده کنند، تمام مراحل روغن‌گیری به صورت کاملا دستی و سنتی بوده است. به این ترتیب که فرد برای تهیه روغن کنجد باید به صورت دستی عصاره موجود در دانه کنجد را خارج می‌کرد. برای این کار از یک دستگاه آسیاب سنگی استفاده می‌کردند، زمانی که دانه را می‌شستند و آماده می‌شد با استفاده از سنگ آسیاب آن را به خمیری تبدیل می‌کردند. سپس خمیر تهیه شده را در لوله‌های استوانه‌ای شکل تحت تاثیر فشار قرار می‌دادند، به این ترتیب عصاره موجود در آن از خمیر جدا می‌شد. در گذشته روغن‌هایی را که میکروب‌زدایی شده بود را برای طبخ غذا استفاده می‌کردند در غیراینصورت از آن‌ها برای درمان امراض استفاده می‌شد. قیمت این دسته از روغن‌ها به دلیل روند تهیه‌ای که دارند بسیار بالاست و تنها دلیل آن هم می‌تواند، سختی مراحل روغن‌گیری آن باشد.

  • روغن‌گیری صنعتی

    کم کم و به مرور زمان دستگاه‌های جدیدی روی کار آمد که با کمک آن‌ها، فرآیند روغن‌گیری بسیار راحت‌تر و ساده‌تر شد. از این رو قیمت نهایی محصول هم کمی کاهش پیدا کرد. معمولا با کمک دستگاه می‌توان به دو روش کاملا متفاوت(پرس سرد و پرس گرم) روغن‌گیری را انجام داد:

    • روغن‌گیری به روش پرس سرد:در این روش ابتدا دانه‌ها را تمیز کرده و می‌شویند، سپس بعد از خشک شدن آن‌ها را وارد دستگاه روغن‌گیری می‌کنند. در روش پرس سرد از دمای حرارت بالاتر از ۵۰ درجه و مواد شیمیایی و افزودنی‌های دیگر استفاده نمی‌شود. معمولا سعی می‌شود تا حد امکان از حرارت در تهیه آن استفاده نشود تا کاملا به روش پرس سرد تهیه شود اما در بعضی از دانه‌ها که سخت هستند لازم است کمی حرارت وجود داشته باشد تا باعث نرمی دانه‌ها شود.
      این دسته از روغن‌ها علاوه بر اینکه کیفیت بالاتری دارند، از قیمت بالاتری هم برخوردار هستند. ظاهر آن‌ها بسیار شفاف است.
    • روغن‌گیری به روش پرس گرم: در این روش هم همانند روش قبل ابتدا دانه‌ها را پاک کرده و سپس آن را می‌شویند، بعد از خشک شدن آن را درون دستگاه می‌ریزند و دمای آن را تا ۱۰۰ درجه سانتی گراد بالا می‌برند. زمانی که دانه‌ها تحت فشار و پرس گرم قرار می‌گیرند روغن بیشتری تهیه می‌کنند و تنها دلیل آن هم می‌تواند به دلیل حرارت بالایی باید که به آن وارد می‌شود.
      معمولا استفاده از این روغن بسیاری به صرفه تر از روغن‌های دیگر است و بیشتر افراد ترجیح می‌دهند از روغن‌های پرس گرم برای مصارف روزانه خود استفاده کنند.

نکات مهم در خرید روغن ارگانیک چیست؟

در هنگام خرید روغن ارگانیک هم باید نکات مهمی را مد نظر قرار دهید، توجه به این نکات باعث می‌شود تا یک روغن با کیفیت و مناسب را تهیه کنید.

  • نقطه دود و میزان تحمل حرارت

    نقطه دود و تحمل‌پذیری روغن‌ها یکی از مهم‌ترین نکات در انتخاب روغن است. اول از همه مشخص کنید به چه منظوری روغن را تهیه می‌کنید. سپس با توجه به میزان حرارت روغن یکی از بهترین و مناسب‌ترین روغن‌ها را انتخاب کنید. هر روغنی معمولا نقطه دود مشخصی دارد، با توجه به این نقطه دود مشخص می‌شود که روغن می‌تواند تا چه میزان حرارت را تحمل کند. معمولا نقطه دود در روغن‌هایی که مخصوص تهیه سالاد هستند بسیار پایین است و به همین دلیل از این روغن‌ها تنها می‌توان برای طبخ غذاهای سرد و تهیه سس سالاد استفاده کرد.

  • بسته‌بندی روغن ارگانیک

    یک بسته‌بندی مناسب آن است که؛ بتوانید به راحتی تمام اطلاعات مربوط به روغن اعم از تاریخ تولید، تاریخ انقاض، محتویات محصول، ارزش غذایی و… را از روی آن مطالعه کنید. معمولا بسته‌بندی روغن‌ها باید شفاف باشد تا بتوانید ظاهر روغن خوراکی را هم در حین خرید ببینید. امروزه بسته‌بندی روی میزان فروش یک محصول تاثیر بسیاری دارد، هرچه بسته‌بندی زیباتر و شکیل‌تر باشد میزان فروش آن محصول هم به مراتب بالا خواهد رفت. یکی از شگردهای بازاریابی در فروش محصول نوع و شکل بسته بندی آن است.

  • روغن بدون پالم

    یکی از نکات مهمی که در حین خرید روغن ارگانیک باید به آن توجه داشته باشید، بدون پالم بودن آن است. این دسته از روغن‌های برای استفاده طولانی مدت بسیار مناسب هستند، روغن‌های بدون پالم در مقایسه با روغن‌های پالم چون سویا، ذرت، آفتابگردان، کنجد و.. دارای قیمت بالاتری هستند. روغن‌های پالم با وجود اینکه از لحاظ قیمتی بسیار مقرون‌به‌صرفه هستند اما در دراز مدت می‌تواند عاملی باشد برای ابتلا فرد به بیماری‌های قلبی و عروقی، به همین دلیل بهتر است قبل از هرچیزی به فکر سلامتی خود باشید.

  • روغن بدون تراریختگی

    روغن‌های تراریخته امروزه با توجه به گستردگی که دارند با مخالفت‌های بسیاری روبه‌رو شده‌اند. روغن‌های تراریخته معمولا از محصولاتی تهیه می‌شود که دستکاری ژنتیکی شده‌اند و همین موضوع می‌تواند کیم برای سلامتی انسان مضر باشد. اگر شما هم نگران این موضوع هستید بهتر است از روغن‌های غیرتراریخته استفاده کنید.

راه تشخیص روغن اصل از روغن تقلبی

برای تشخیص دقیق ارگانیک بودن و اصل بودن روغن‌ها نیاز به تجهیزات آزمایشگاهی دارید. اما راه و روش‌های ساده‌تری هم هستند که می‌توانید با کمک آن‌ها روغن اصل از تقلبی را تشخیص دهید.

  • اعتماد به فروشنده: بسیاری از افراد از یک فروشنده با اعتبار و شناخته شده روغن تهیه می‌کنند، همین موضوع باعث می‌شود تا روغنی که تهیه می‌کنند از کیفیت بالایی برخوردار باشد. زمانی که شما نسبت به فروشنده شناخت و اعتماد کافی را داشته باشید با خیال راحت از آن خرید می‌کنید.
  • قیمت روغن: بعضی از روغن‌ها هستند که به دلیل نحوه روغن‌گیری، وارداتی بودن و… از قیمت بالاتری برخوردار هستند. همین امر موجب می‌شود تا اگر در فروشگاهی آن را روغن را به قیمت بسیار کمتری دیدی در رابطه با خرید آن تردید داشته باشید. این روغن صد در صد نمی‌تواند یک روغن با کیفیت و اصل باشد، از این رو با توجه و دقت به قیمت روغن هم می‌توان یک روغن اصل از تقلبی را تشخیص داد.
  • بوی و ظاهر روغن: در بسیاری از روغن‌ها چون روغن نارگیل، روغن زیتون و…. از روی بو و مشخصات ظاهری آن به راحتی می‌توانید به اصل یا تقلبی بودن محصول پی ببرید.

سخن پایانی فیلی

در این مقاله سعی کردیم تا علاوه بر آشنایی شما با روغن ارگانیک و خواصی که این روغن می‌تواند داشته باشد، با انواع روغن‌ها و نحوه تشخیص یک روغن خوب و اصل شما را آشنا کنیم. اکنون می‌توانید با یک شناخت کامل نسبت به خرید روغن گیاهی و حتی خرید روغن ماساژ اقدام کنید.