همه چیز درباره دانه روغنی کینوا
شاید برایتان این سوال پیش آمده باشد که دانه روغنی کینوا چیست؟ آیا در ایران رشد میکند؟ کینوا گیاهی است که به خاطر دانه غنی و پرخاصیتش معروف شده است. کینوا با وجود اینکه خواص مشابه گروه غلات را دارد اما نمیتوان آن را در گروه غلات قرار داد. این گیاه پرخاصیت از کشورهای آمریکای جنوبی چون بولیوی، پرو و شیلی به سایر کشورهای جهان صادر میشود و به دلیل خاصیت فراوان و منحصر بهفردی که دارد به عنوان مادر دانهها شناخته شده است. دانه کینوا یک کربوهیدرات غلیظ شده است که آن را به عنوان دانهای که پروتئین کاملی دارد، معرفی میکنند. در ادامه با انواع دانه کینوا و فواید و مضرات آن آشنا بیشتر میشوید.
انواع دانه روغنی کینوا
در حال حاضر بیش از ۱۲۰ نوع کینوا در جهان وجود دارد، اما رایجترین نوع آن کینوا؛ کینوای سفید، کینوای سیاه و کینوای قرمز است. هر سه نوع این کینوا قابل طبخ هستند و میتوان به روشهای مختلف و در غذاهای مختلف از آنها استفاده کرد.
کینوای قرمز در مقایسه با کینوای سفید طعم شیرینتری دارد. اما شیرینترین نوع کینوا، کینوای سیاه است.
ارزش غذایی دانه روغنی کینوا
دانه کینوا دارای ارزش غذایی بسیار بالایی است. افرادی که رژیمهای فاقد گلوتن دارند، از این ماده غذایی میتوانند به عنوان یک پروتئین بسیار کامل در رژیم استفاده کنند.
دانه روغنی کینوا سرشار از پروتئین، فیبر، آهن، مس، تیامین و ویتامین B6، چربی، کلسیم، آهن، روی، فسفر و ویتامینهای B1، B2، B6،C و E، منیزیم، فسفر، منگنز و فولات است. استفاده از کینوا در وعدههای غذایی ۱۰ درصد مواد موردنیاز روزانه بدن را تامین میکند. مقدار پروتئین موجود در کینوا به مراتب بسیار بیشتر از شیر است.
هر فنجان کینوا که حدود ۱۸۵ گرم است، دارای ارزش غذایی به شرح زیر است:
- ۲۲۲ کالری
- ۳۹ گرم کربوهیدرات
- ۸ گرم پروتئین
- ۶ گرم چربی
- ۵ گرم فیبر
- ۱ گرم شکر
فواید دانه روغنی کینوا
در این بخش با فواید بینظیر دانههای کینوا آشنا خواهید شد.
- خواص ضدالتهابی در دانههای کینوا
فیبر موجود در کینوا باعث تولید butyrate میشود که یک اسید چرب بسیار مهم و ضروری است. این اسید چرب التهابات داخلی بدن را از بین میبرد. Butyrate و کاهش ویتامین B بدن باعث کاهش سطح هورمون هوموسیستئین بدن میشود و التهابات را فروکش میکند. علاوه بر Butyrate، ساپونین هم میتواند باعث کاهش التهابات شود. - کینوا کاهنده کلسترول خون و سلامت قلب
با مصرف کینوا، میزان کلسترول بدن کاهش پیدا میکند. این امر باعث میشود تا سیستم قلبی و عروقی بهتر از قبل به فعالیت خود ادامه دهد. وجود سه ماده اسید اولئیک و همچنین اسیدهای چرب امگا ۳ و اسید آلفا لینولنیک به تقویت قلب کمک بسیاری میکند. - بهبود دهنده فشار خون و دیابت:
کینوا از لحاظ ارزش غذایی یک دانه بسیار کامل است. این دانه علاوه بر اینکه برای افراد مبتلا به دیابت مفید است، میتواند منجر به کاهش کلسترول سطح خون شود. این دانه تمام اسیدهای آمینه مورد نیاز برای کاهش قند خون در بدن را دارد.
افرادی که مبتلا به دیابت نوع یک و دو هستند یا فشار خون بالایی دارند، در وعدههای غذایی خود استفاده از دانههای روغنی کینوا را در اولویت قرار دهند. با وجود اینکه کینوا یک کربوهیدرات پیچیده است اما در بدن، به کربوهیدرات ساده تبدیل میشود و میزان قند خون را کاهش میدهد. از طرفی؛ منیزیم و پتاسیم موجود در کینوا باعث کاهش قند خون میشود. - افزایش طول عمر با دانه روغنی کینوا
طبق گفته محققین افزایش فیبر در بدن میتواند طول عمر انسان را افزایش دهد. کینوا؛ دانهای است که علاوه بر پروتئین سرشار از فیبر بوده، همین امر میتواند دلیل بر مصرف روزانه این دانه پرخاصیت باشد. - بهبود مشکلات گوارشی با دانه روغنی کینوا
اگر کینوا را در وعدههای غذایی خود قرار دهید، ۲۱ درصد فیبر روزانه بدن را تامین خواهید کرد. از طرفی؛ کینوا به راحتی در دستگاه گوارش هضم میشود و با خوردن آن تمایل کمتری به خوردن برنج و غلات خواهید داشت.
· تسکیندهنده سردردهای میگرنی با دانه روغنی کینوا
اگر از سردرد و میگرن رنج میبرید، مصرف کینوا را در برنامه غذایی خود اضافه کنید. منیزیم موجود در کینوا میتواند باعث آرامش رگهای سر شود و درد سردردهای میگرنی را کاهش دهد. دانه کینوا دارای مقدار زیادی ریبوفلاوین است که از بروز سردردهای میگرنی جلوگیری میکند.
- مبارزه با سرطان با دانه روغنی کینوا
اکنون سرطان به یک بیماری قابل درمان تبدیل شده است. پزشکان و محققان بر این باور هستند که با استفاده از خواص درمانی کینوا، بتوانند این بیماری را از بین ببردند.
طبق گفتههای دانشگاه هاروارد؛ استفاده روزانه یک کاسه کینوا میتواند از بروز بسیاری از بیماریها جلوگیری کند. کینوا خطر مرگ زودرس ناشی از سرطان را به شدت کاهش میدهد. طبق تحقیقات محققان لهستانی؛ در کینوا خواص ضدسرطانی بسیاری وجود دارد. - درمان کمخونی با دانه روغنی کینوا
کینوا یک منبع غنی آهن است. به طوری که در هر ۱۸۵ گرم دانه کینوا، حدود ۳ میلیگرم آهن وجود دارد که ۱۵ درصد نیاز روزانه بدن فرد را تامین میکند. از طرفی؛ ریبوفلاوین موجود در دانه کینوا باعث افزایش آهن در بدن میشود. - تقویت فولیکول مو در دانه روغنی کینوا
کینوا سرشار از پروتیئن است. این پروتئین هیدرولیز شده باعث میشود تا یک پوشش نازک و محافظی روی فولیکول مو ایجاد شود، از طرفی؛ به رشد و تغذیه مو کمک بسیاری میکند. در دانه کینوا حدود ۹ اسید آمینه قوی برای تقویت مو وجود دارد که علاوه بر ترمیم موهای آسیبدیده باعث رشد مجدد مو خواهد شد. کلسیم، آهن و فسفرکینوا باعث نرمی پوست سر میشود، این نرمی به رشد مجدد موهای خفته کمک بسیاری میکند. - کاهش استرس با دانه روغنی کینوا
کینوا خاصیتی دارد که میتواند آنتیاکسیدان موجود در بدن را بازسازی کند، این دانه روغنی پرخاصیت با از بین بردن رادیکالهای آزاد باعث میشود تا فرآیند اکسیداتیو انجام نشود. به همین دلیل در کاهش استرس و اضطراب نقش بسیار مهمی ایفا میکند. - تقویت حافظه با دانههای کینوا
حدود ۶۰ درصد مغز انسانها از قند و چربی ساخته شده است. به همین دلیل برای جلوگیری از آلزایمر، زوال عقل نیاز به چربی مفید چون روغن زیتون، آجیل، ماهی و.. است.
فلاونوئیدها میتوانند از سلولهای مغز در زمان بروز این بیماریها محافظت کند، از طرفی؛ دانه کینوا دارای مقدار بسیار زیادی فلاونوئید است.
عوارض مصرف دانه روغنی کینوا
این دانه تا به امروز عوارض جدی و شدیدی را از خود نشان نداده است. اما در کینوا مقدار زیادی اگزالات وجود دارد، ممکن است افرادی که بدن حساسی دارند و سابقه سنگ کلیه داشتهاند در برخورد با این ماده واکنش نشان بدهند.
آیا دانه کینوا باعث کاهش وزن میشود؟
همانطور که مشاهده کردید کینوا را مادر دانهها مینامند. به همین دلیل خواص درمانی بسیار زیادی دارد، یکی دیگر از این خواص کاهش وزن و لاغری با این دانه است. کینوا در مقایسه با برنج و سایر غلات دارای مقدار بیشتری پروتئین است. از آنجایی که پروتئین یکی از عوامل مهم در کاهش وزن هستند، با مصرف آن میتوان به سوخت و ساز بدن کمک کرد و متابولیسم بدن را افزایش داد.
طرز پخت و استفاده از کینوا
دانههای کینوا همانند برنج پخته میشوند و. برای پخت آن میتوان از این روش استفاده کرد:
یک پیمانه کینوا را به همراه دو پیمانه آب درون قابلمه بریزید و برای مدت ۱۵ دقیقه اجازه دهید بپزد. برای طعمدار شدن کینوا میتوانید از آبلیمو، آب نارنج و.. استفاده کنید. به یاد داشته باشید؛ هیچوقت اجازه ندهید آب زیاد باعث شود تا دانه کینوا له شود و خواص خود را از دست بدهد.
جمعبندی خواص دانه روغنی کینوا
این دانه یک دانه بسیار مقوی و پرخاصیت است. کینوا دارای خواص درمانی و خوراکی بسیار بالایی است و استفاده از آن برای هرکسی، در هر سنی مجاز است. افرادی که دارای رژیم غذایی هستند برای تامین مواد مورد نیاز بدنشان بهتر است کینوا را در غذاها و سالاد استفاده کنند. خرید دانه روغنی کینوا از فروشگاه فیلی به شما این اطمینان را میدهد که دانههای روغنی تازه و با کیفیتی را خریداری کردهاید.